Tietoa velalliselle

Kun velka tulee ulosoton perittäväksi, velalliselle lähetetään yleensä ilmoitus asian vireilletulosta. Ilmoituksessa on velkaa koskevien tietojen lisäksi asiaa hoitavan ulosottomiehen yhteystiedot.

Vireilletuloilmoitus sisältää myös yhteydenottokehotuksen ja tarvittaessa ennakkoilmoituksen tulevasta ulosmittauksesta.

Vireilletuloilmoituksen lisäksi velalliselle lähetetään maksukehotus. Mikäli velallinen maksaa velkansa viimeistään maksukehotuksen eräpäivänä, siitä ei tehdä merkintää ulosottorekisteriin. Ulosotossa ei tällöin myöskään ryhdytä toimenpiteisiin velallisen omaisuuden etsimiseksi.

Ulosotto on velkojen oikeudellista perintää. Ulosoton käynnistyminen edellyttää, että velkoja hakee maksamattomalle velalle käräjäoikeudesta tuomion ja hakee sen jälkeen ulosottoa. Velka voi olla myös suoraan ulosottokelpoinen, kuten esimerkiksi verot, sakot tai vakuutusmaksut, jolloin velkoja voi siirtää ne hakemuksesta ulosottoon.

Mitä tapahtuu, jos velkaa ei makseta

Jos velallinen ei maksa velkaansa, hänen on hyvä ottaa yhteyttä asiaa hoitavaan ulosottomieheen. Ulosottomiehen tehtävänä on etsiä velalliselle kuuluvaa omaisuutta maksusuorituksen saamiseksi velkojalle. Ulosotolla on tehtäviensä suorittamiseksi laajat tiedonsaantioikeudet. Omaisuutta voidaan etsiä esimerkiksi tiedustelemalla eri rekistereistä. Lisäksi velalliselle voidaan tehdä ulosottoselvitys, jossa hänen tulee antaa totuudenmukaiset tiedot taloudellisesta tilanteestaan. Jos velalliselta löydetään ulosmittauskelpoista tuloa tai omaisuutta, sitä ulosmitataan.

Velallinen voi tarkastella ulosottoasioitaan sähköisessä asiointipalvelussa. Palvelussa velallinen voi muun muassa maksaa velkojaan, tulostaa tiettyjä ulosoton asiakirjoja, hakea vapaakuukausia ja muita helpotuksia palkan ulosmittaukseen ja päivittää tietojaan.

Velallisella velvollisuus antaa tietoja

Velalliselle voidaan tehdä myös ulosottoselvitys. Velallisen on annettava ulosottoselvityksessä kattavat tiedot sekä nykyisestä että aiemmin omistamastaan omaisuudesta. Velallinen voidaan velvoittaa antamaan tiedot sakon uhalla. Väärien tietojen antaminen tai tietojen salaaminen ulosottoselvityksessä on rikos. Velallinen voidaan kutsua ulosottoselvitykseen. Jos kutsua ei noudateta, ulosottomies voi velvoittaa saapumaan sakon uhalla tai pyytää poliisia noutamaan velallisen.

Myös sellainen henkilö, jolla on velallisen omaisuutta hallussaan tai joka on tehnyt varallisuutta koskevan sopimuksen velallisen kanssa, on velvollinen antamaan tarpeelliset tiedot velallisen tuloista, omaisuudesta ja yhteystiedoista. Ulosottomies voi velvoittaa antamaan tiedot sakon uhalla. Ulosotolla on oikeus saada vastaavia tietoja myös viranomaisilta ja julkista tehtävää hoitavilta yhteisöiltä.

Ulosottomiehellä on oikeus ottaa haltuunsa ulosmitattavan varallisuuden selvittämiseksi välttämätöntä selvitysaineistoa, kuten esimerkiksi sopimuksia, kauppakirjoja ja lisäksi kirjanpitovelvollisen kirjanpitomateriaali.

Ulosmittauskelpoista omaisuutta etsiessään ulosottomiehellä on tarpeen vaatiessa oikeus avauttaa ovia ja lukkoja sekä mennä asuinhuoneistoihin, säilytystiloihin ja muihin vastaaviin paikkoihin. Ulosottomies voi pyytää poliisilta virka-apua täytäntöönpanon suorittamiseksi.

Julkaistu 16.1.2020