Lapsen huollon täytäntöönpano

Lapsen vanhemmat voivat sopia lapsen huoltoa, asumista ja tapaamisoikeutta koskevista asioista.

Tällöin kunnan sosiaalilautakunta vahvistaa vanhempien asiasta tekemän sopimuksen. Vaihtoehtoisesti, jos vanhemmat eivät pääse asiassa keskenään sovintoon, ratkaistaan kyseiset asiat tuomioistuimen päätöksellä.

Jos sosiaalilautakunnan vahvistamaa sopimusta tai tuomioistuimen antamaa päätöstä lapsen huollosta ei noudateta, voidaan sen täytäntöönpanoa hakea käräjäoikeudelta. Kuitenkin, jos sopimuksen vahvistamisesta tai tuomioistuimen päätöksen antamisesta on kulunut vähemmän kuin kolme kuukautta, voidaan täytäntöönpanoa hakea tuomioistuimen asemesta lapsen kotipaikan, vakituisen asuinpaikan tai oleskelupaikan ulosottomieheltä.

Täytäntöönpanoa koskeva hakemus ratkaistaan käräjäoikeudessa. Tuomioistuin voi huoltoa koskevan päätöksen täytäntöönpanon turvaamiseksi antaa myös väliaikaisen turvaamistoimen vastapuolta kuulematta.

Jos tuomioistuin päättää, että lapsen huoltoa koskeva päätös on pantava täytäntöön, velvoitetaan täytäntöönpanoa hakeneen vastapuoli luovuttamaan lapsi hakijalle. Täytäntöönpano voidaan määrätä toimitettavaksi joko siten, että vastapuoli velvoitetaan luovuttamaan lapsi sakon uhalla taikka siten, että lapsi määrätään noudettavaksi. Määrätessään huoltoa koskevan päätöksen pantavaksi täytäntöön, voi tuomioistuin antaa osapuolille myös muita velvoittavia määräyksiä, jotka ovat tarpeen täytäntöönpanon turvaamiseksi ja lapsen edun suojaamiseksi.

Täytäntöönpanoa koskeva käräjäoikeuden päätös voidaan panna heti täytäntöön, vaikka päätöksestä olisi valitettu, jos päätöksessä ei ole toisin määrätty tai valitusta käsittelevä tuomioistuin toisin määrää.

Ulosottomies noutaa lapsen

Lapsen noudon suorittaa ulosottomies. Silloin, kun tuomioistuin määrää lapsen noudettavaksi, tulee tuomioistuimen hakijan pyynnöstä toimittaa päätös asianomaiselle ulosottomiehelle ja kehottaa tätä huolehtimaan päätöksen täytäntöönpanosta.

Myös silloin, kun ulosottomies päättää huoltoa koskevasta täytäntöönpanosta suoraan hänelle tehdyn hakemuksen perusteella, on hänen noudettava lapsi, jollei päätöstä noudateta vapaaehtoisesti. Jos ulosottomies tällöin kuitenkin katsoo, että täytäntöönpano vaatisi noutamisen sijasta uhkasakon asettamista, hänen on siirrettävä asia käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Samoin hänen on meneteltävä, jos olosuhteet ovat päätöksen antamisen jälkeen muuttuneet ja tällä saattaa olla merkitystä täytäntöönpanoon tai jos siirtämiseen on muu perusteltu syy.

Noutamisessa on oltava läsnä sovittelija tai sosiaalihuollon viranomaisen edustaja. Sovittelijan tai sosiaalihuollon edustajan on pyydettävä paikalle saatavilla oleva lapselle läheinen henkilö sekä tarvittaessa kutsuttava paikalle myös lääkäri tai muu asiantuntija.

Kaikki lapseen kohdistuvat toimenpiteet on suoritettava mahdollisimman hienovaraisesti ja lasta järkyttämättä. Jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta, noutoon ei saa ryhtyä vastoin lapsen tahtoa. Noutoon ei saa ryhtyä myöskään vastoin 12 vuotta nuoremman lapsen tahtoa, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Lisäksi, jos noutamista ei lapsen sairauden, järkyttyneen mielentilan tai muun syyn takia voida suorittaa, se on siirrettävä myöhempään ajankohtaan.

Julkaistu 6.11.2020