Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika lyhenee joulukuussa – merkinnän poistoa voi hakea ulosoton sähköisen asioinnin kautta

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoihin on tulossa muutoksia. Joulukuun 2022 alusta lähtien maksuhäiriömerkintä poistuu luottotietorekistereistä kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyritykset ovat saaneet tiedon velan maksamisesta.

Säilytysajan lyhentäminen koskee sekä yleisimpiä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja. Lisäksi uusi maksuhäiriömerkintä ei jatkossa pidennä maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika on itsenäinen.

Poistopyynnön voi tehdä ulosoton sähköisen asioinnin Viestit-osiossa

Ulosotto ei automaattisesti ilmoita velkojen loppuun maksamisesta luottotietoyhtiöille, vaan ilmoitus edellyttää velallisen pyyntöä. Ulosoton ilmoittamien maksuhäiriömerkintöjen poistoa voi hakea ulosoton sähköisen asiointipalvelun kautta. Pyyntö tehdään velallisen palvelun Viestit-osiossa aiheella Luottotiedot. Pyynnön voi myös tehdä sähköpostitse ulosotto.uo(at)oikeus.fi. Viestistä tulee käydä ilmi henkilön nimi ja syntymäaika.

Lakimuutoksesta johtuen poistopyyntöjen käsittely on ruuhkautunut. Pyynnöstä ei ole syytä lähettää kuin yksi viesti, koska lisäviestit ja puhelintiedustelut hidastavat käsittelyä.

Merkinnän poisto koskee ainoastaan luottotietorekisteriä. Ulosottorekisteristä annettavasta todistuksesta käyvät ilmi velallisen ulosottoasiat edellisen kahden vuoden ajalta.

Aiempi uutinen aiheesta verkkosivuillamme.

Julkaistu 15.11.2022