Ulla, kihlakunnanvouti, laaja täytäntöönpano

Millaista työsi on?

Kihlakunnanvoudin työ Ulosottolaitoksen laajan täytäntöönpanon yksikössä on erittäin monipuolinen yhdistelmä lainkäyttö- ja esimiestyötä. Toimin esimiehenä kuudelle ulosottoylitarkastajalle, minkä lisäksi minulle kuuluu voutina paljon muita tehtäviä. Voudin toimenkuvaan kuuluu myös ratkaista ulosoton etenemisen kannalta välttämättömiä oikeuskysymyksiä, kuten realisoitavan omaisuuden omistukseen liittyviä asioita. Laajan täytäntöönpanon kihlakunnanvoudin tehtäviin kuuluvat muun muassa ulosmitatun kiinnityskelpoisen omaisuuden ja asunto-osakkeiden realisointi sekä lapsitäytäntöönpanoasiat.

Minkälainen on taustasi, kuten koulutuksesi ja aiempi työhistoriasi?

Olen koulutukseltani oikeustieteen maisteri, joka on kelpoisuusvaatimus nykyiseen virkaani. Ulosottourani olen aloittanut vuonna 2008, kun siirryin ulosottoon perintätoimiston lakimiehen tehtävistä. Ulosottolaitoksen palveluksessa olen työskennellyt useissa eri tehtävissä niin keskushallinnossa kuin nyt täytäntöönpanossa kentälläkin.

Miten päädyit Ulosottolaitokseen töihin?

Usein parhaat asiat elämässä tapahtuvat sattumalta, kuten tämäkin. Ystäväni huomasi oikeusministeriön ilmoituksen, jossa haettiin harjoittelijaa ulosottolaitoksen ensimmäiseen voutikoulutusohjelmaan, ja vinkkasi siitä minulle. Viime minuuteilla jätin hakemuksen hetken mielijohteesta. Saatuani paikan harjoitteluohjelmasta ymmärsin melko pian, että Ulosottolaitos voisi olla tulevaisuuden työpaikkani.

Mikä työssäsi on antoisinta?

Antoisinta kihlakunnanvoudin työssä on elämän maku. Harvassa ovat ne juristin työt, jotka vievät niin monenlaisiin ja ennalta-arvaamattomiin käytännön tilanteisiin kuin tämä työ. Tärkeää on myös tietoisuus siitä, että työni on välttämätön osa oikeudenhoitoa ja yksi oikeusvaltion kulmakivistä. Se tuo merkityksellisyyttä työelämään.

Tutustu Ulosottolaitoksen avoimiin virkoihin Valtiolle.fi-sivuilla .

Julkaistu 6.3.2023