Utsökningsansökan

En utsökningsansökan kan göras i utsökningens e-tjänst . Ansökan kan också skickas per e-post, post eller levereras direkt till Utsökningsverkets verksamhetsställe.

En person som utövar yrkesmässig indrivning och ett offentligt samfund kan lämna in en utsökningsansökan till utsökningen endast elektroniskt. Med elektronisk ansökan avses ansökan om utsökning antingen i utsökningens e-tjänst eller som informationssystemsökande .

Till utsökningsansökan ska bifogas en kopia av domstolens beslut eller någon annan handling som berättigar till utsökning. Om fordran grundar sig på löpande skuldebrev, växel eller check, ska denna bifogas till begäran i original.

En dom behöver inte bifogas till utsökningsansökan, om stämningsansökan har gjorts elektroniskt och domen har sparats i domregistret (justitieförvaltningens e-tjänst). Vid behov kan utmätningsmannen kräva att sökanden lämnar in den ursprungliga utsökningsgrunden till utsökningen.

Uppgifterna om utsökningsgrunden som bifogats till utsökningsansökan sparas i ett informationssystem. Om utsökningsgrunden är ett domstolsavgörande, behöver det inte bifogas på nytt till en eventuell senare senare utsökningsansökan. Då räcker det med att utsökningsgrunden specificeras i utsökningsansökan.

Om ett ombud anlitas vid ansökan, ska en fullmakt i regel bifogas till ansökan. Om en advokat, ett offentligt rättsbiträde eller ett rättegångsbiträde med tillstånd fungerar som ombud, behöver fullmakten uppvisas endast i det fall att medlen redovisas till ombudet. Fullmakten kan lämnas in som kopia. Vid behov kan utsökningen be att fullmakten lämnas in i original.

Utsökningsansökan om skatter och offentliga avgifter eller andra avgifter som verkställs utan dom eller beslut (direkt utsökbara fordringar) kan sändas utan bilagor. Handlingen ska dock specificeras och uppgifter om den anges i ansökan.

Ansökan om utsökning av direkt utsökbara fordringar via e-tjänsten förutsätter att sökanden registrerar sig som webbsökande. Sökande som lämnar in stora mängder ansökningar kan också ansöka om utsökning som informationssystemsökande via ett gränssnitt. såvida Utsökningsverket har beviljat tillstånd till detta. Läs mer på sidan Ansökan om utsökning som informationssystemsökande .

I utsökningsansökan ska uppges

  • borgenärens namn, personbeteckning eller FO-nummer, adress, telefonnummer och kontonummer
  • om borgenären anlitar ett ombud: ombudets namn och kontaktuppgifter
  • om medlen redovisas till ombudet: ombudets personbeteckning eller FO-nummer
  • gäldenärens namn och adress samt gäldenärens personbeteckning eller FO-nummer, om känt
  • specifikation av utsökningsgrunden (dostolens namn, beslutsdatum och diarienummer)
  • vad som ska indrivas (belopp som ska indrivas, datum då räntan börjar löpa osv.)
  • om flera personer svarar för skulden, uppgift om vilka indrivningen ska gälla
  • om borgenären önskar utsökning enligt begränsat förfarande eller passivregistrering av ärendet

Dessutom är det bra att i ansökan ange eventuella uppgifter om gäldenärens övriga kontaktuppgifter, egendom och inkomster.

En skriftlig utsökningsansökan ska undertecknas. Förfarandet vid ansökan om utsökning av skatter och offentliga avgifter avviker till vissa delar från utsökningen av fordringar som kräver dom eller beslut. En ansökningsblankett (i PDF-format) kan skrivas ut via länken Blanketter på oikeus.fi . Ansökningsblanketter finns också att få på utsökningens verksamhetsställen.

Ärenden som kräver dom eller beslut

En kopia av domstolens beslut eller annan utsökningsgrund skall bifogas till utsökningsansökan. Vid behov kan utmätningsmannen kräva att sökanden lämnar in den ursprungliga utsökningsgrunden till utsökningen. Domen behöver dock inte bifogas till utsökningsansökan, om den finns i det elektroniska domregistret (justitieförvaltningens e-tjänst).

Om utsökningen redan tidigare har sökts på basis av samma domstols dom eller beslut, behöver utsökningsgrunden inte fogas till en senare utsökningsansökan. Då räcker det med att utsökningsgrunden specificeras i utsökningsansökan. En annan utsökningsgrund än domstolens avgörande ska dock bifogas till utsökningsansökan.

Om skulden grundar sig på ett löpande skuldebrev ska det bifogas till ansökan i original. Underhållsbidrag kan också drivas in genom utsökning med stöd av ett avtal om underhållsbidrag fastställt av socialnämnden.

Utsökningsåtgärder kan i regel vidtas redan på basis av tingsrättens beslut, även om avgörandet har överklagats. Utsökningsåtgärderna slutförs vanligen inte förrän domstolens beslut är slutgiltigt (har vunnit laga kraft). De penningmedel som influtit genom utmätning kan dock redovisas till borgenären, om borgenären till utsökningen ger en försäkran om att de redovisade pengarna kommer att betalas tillbaka i det fall att beslutet ändras. I annat fall redovisas de influtna pengarna till borgenärerna först när avgörandet har vunnit laga kraft.

Om domen inte är lagakraftvunnen, kan utsökningsgäldenären ställa en säkerhet och undvika utmätning. Säkerheten kan ha formen av pant eller borgen.

Borgenären kan anlita ett ombud för att ansöka om utsökning med vissa undantag. Ombudet ska foga en fullmakt av borgenären till ansökan. Om det begärs att de vid utsökningen influtna medlen ska redovisas till ombudet, ska detta nämnas i fullmakten (specificerad fullmakt).

Medan fordran drivs in genom utsökning är borgenären skyldig att informera utmätningsmannen om betalningar som inkommit på något annat sätt än genom utsökning.

Ansökan om utsökning av offentliga avgifter

Skatter och offentliga avgifter är direkt utsökbara. De kan drivas in genom utsökning utan dom eller annan utsökningsgrund. Andra offentliga eller därmed jämförbara penningfordringar får drivas in utan dom eller avgörande, om det i lag finns en särskild bestämmelse om detta.

Utsökningen av skatter och offentliga avgifter avviker till vissa delar från utsökningen av privaträttsliga fordringar. De viktigaste skillnaderna är följande:

  • Ett ombud får inte anlitas för att söka utsökning.
  • Utsökningsåtgärderna kan i allmänhet slutföras trots att skatten eller avgiften har överklagats. Besvärsmyndigheten kan dock förbjuda eller avbryta utsökningen.

Medan fordran drivs in genom utsökning är borgenären skyldig att informera utmätningsmannen om betalningar som inkommit på något annat sätt än genom utsökning.

Utsökningens e-tjänst

‍PDF-blanketter

Ansökan om utsökning: direkt utsökbar fordran [pdf, 1.1 MB]

Ansökan om utsökning: ärenden som kräver dom eller beslut [pdf, 1.9 MB]

Ansökan om utsökning: underhållsbidrag för barn [pdf, 2.0 MB]

Tilläggsblad till ansökan om utsökning, andra svarande [pdf, 1.9 MB]

Publicerad 5.7.2022