Mitä voidaan ulosmitata

Ulosmittauksella pyritään varmistamaan perittäväksi tulleen velan maksaminen: velallisen tuloja ja omaisuutta ulosmitataan niin paljon, että ulosotossa oleva velka tulee maksetuksi. Kaikki omaisuus- ja varallisuuslajit ovat lähtökohtaisesti ulosmittauskelpoisia.

Tavanomaista koti-irtaimistoa ei ulosmitata. Jos velkoja on hakenut vain suppeaa ulosottoa, ulosmittaamatta jätetään omaisuus, joka jouduttaisiin muuttamaan rahaksi (esimerkiksi kiinteistöt, ajoneuvot).

Tavallisimmin ulosmittaus kohdistuu palkka-, eläke- tai elinkeinotuloon. (Katso tarkemmin palkan ulosmittaus, elinkeinotulon ulosmittaus)

Ulosmittavaa irtainta omaisuutta ovat esimerkiksi:

  • ajoneuvot,
  • arvopaperit,
  • asunto-osakkeet,
  • veronpalautukset,
  • pankkitalletukset ja
  • käteinen raha.

Myös kiinteää omaisuutta voidaan ulosmitata. Kiinteää omaisuutta ovat tilat ja tontit.

Ulosotossa irtain omaisuus ulosmitataan yleensä ennen kiinteää omaisuutta. Viimeisenä ulosmitataan vakituinen asunto ja omaisuus, jota velallinen tarvitsee elinkeinoaan varten. Ulosmittausjärjestyksestä voidaan tietyin edellytyksin poiketa. Velallisella on joissakin tapauksissa oikeus vaikuttaa ulosmittauskohteen valintaan osoittamalla tietty omaisuus ulosmitattavaksi.

Ulosmitattu omaisuus muutetaan rahaksi omaisuuden myynnillä. Jos velka maksetaan, ulosmittaus raukeaa ja omaisuus palautetaan velalliselle.

Yhteisesti omistetun omaisuuden ulosmittaus

Usein velallisella on yhteistä omaisuutta toisen henkilön kanssa, esimerkiksi kiinteistö. Tällainen yhteisesti omistettu omaisuus voidaan tietyin edellytyksin ulosmitata kokonaan. Ennen yhteisomistusesineen myyntiä yhteisomistajalle varataan tilaisuus lunastaa velallisen omistama osuus. Mikäli yhteisomistaja ei käytä lunastusoikeuttaan, voidaan yhteisomistusesine myydä ulosottomenettelyssä. Yhteisomistajalle palautetaan hänen osuutensa mukainen määrä myyntihinnasta.

Katso myös suppea ulosotto tietoa velkojalle -osiosta.

Julkaistu 8.12.2020